Wie een omvangrijk waterleidingnetwerk of een rioolsysteem beheert, heeft te maken met controles en debietmetingen van zeer diverse soorten en maten leidingen. Met de huidige generatie meetapparatuur kunnen nagenoeg alle waterstromen worden gemeten en in kaart worden gebracht. Ook in gebieden onderhevig aan extreme weersomstandigheden en/of overstromingsgevaar.

Bij de bouw van een nieuwe installatie, een pompstation of sectie van pijpleidingen kunnen inline flowmeters – zoals elektromagnetische – een voor de hand liggende keuze zijn. Echter, op bestaande, niet met meetinstrumenten uitgeruste pijpleidingen, en op locaties waar een bestaand inline meetinstrument niet functioneert, is een clamp-on ultrasone flowmeter in veel gevallen het betere alternatief.

Niet-invasief

De sensoren van een clamp-on ultrasone flowmeter worden aan de buitenkant op de de buis of leiding geklemd. Het is dan ook niet nodig om de buis open te maken en het systeem af te sluiten. Het onderbreken van de waterstroom is dus niet nodig.

Een clamp-on ultrasone flowmeter kan achteraf worden gemonteerd op leidingen van verschillende materialen en met een diameter variërend van 3 mm tot 6500 mm. Dit alles zonder kostbare veranderingen of aanpassingen in de specificatie van het meetinstrument. Bovendien behoren kalibraties, nuldebietmetingen en specifieke buismaten tot het verleden bij deze meettechniek.

Concrete toepassingen zijn o.a.:

KATflow 210 - portable ultrasonic flowmeter | Ultrasonic Flow Managment

Dit is de KATflow 210

Deze robuuste, tevens draagbare clamp-on ultrasone flowmeter is inzetbaar onder extreme omstandigheden en in omgevingen waar een standaard draagbare flowmeter niet tegen bestand is. De KATflow 210 is gemonteerd in een IP 67 transportkoffer (optioneel leverbaar met kijkvenster in het deksel), waardoor hij zelfs bij tijdelijke onderdompeling in water blijft functioneren.