Cam Ranh International Airport in Centraal Vietnam verwelkomt meer dan 8,5 miljoen passagiers per jaar. Het toenemende aantal reizigers maakt goed beheer van watervoorziening en lozing van afvalwater in de omgeving absoluut noodzakelijk. De meest geschikte oplossing? Het installeren van een elektromagnetische flowmeter in combinatie met een converter.

Naast de aanvoer van schoon water behoort ook het beheer en de gecontroleerde afvoer van afvalwater (van parkeerterreinen, restaurants en keukens, toiletten, passagiersterminals, tankstations voor vliegtuigen … ) tot de duurzaamheidsdoelstellingen van luchthavens: kwantiteit en kwaliteit van het afvalwater moet binnen de grenzen vallen zoals vastgelegd in de geldende milieuwetgeving van de sector.

ELEKTROMAGNETISCHE FLOWMETERS

Elektromagnetische flowmeters zijn een zeer goede oplossing voor het meten van de stroomsnelheid van (afval)water, en in het algemeen van elke vloeistof met een minimale geleidbaarheid van 5 µS/cm.
Kenmerkend:

 • breed scala aan beschikbare diameters
 • niet-intrusief
 • eenvoudige bediening
 • hoge nauwkeurigheid bij lineaire debietmeting
 • dichtheid
 • temperatuur
 • viscositeit
 • enz.

DE UITDAGING

Op Cam Ranh Airport was het nodig om de hoeveelheid rioolwater te meten door een tweeweg, elektrisch aangedreven flowmeter in een diep, smal gat in de grond te installeren. De afvoercapaciteit bedroeg 1000 m3/dag.

Goed waterbeheer op luchthavens door installatie magnetisch flowmetersysteem

DE OPLOSSING

De oplossing voor goed waterbeheer op luchthavens bestond uit het gebruik van een Isoil/ISOMAG MS2500-sensor, DN150, IP68, gecombineerd met een line-converter in een roestvrijstalen behuizing.

 • Alle flowmeters van de ISOMAG-serie zijn gekalibreerd op ISO17025-gecertificeerde kalibratiebanken. De oorspronkelijke nauwkeurigheid is gegarandeerd gedurende de hele levensduur van het instrument, indien gebruikt in overeenstemming met de technische specificaties.
 • De IP68-classificatie maakt het mogelijk om eenvoudig en betrouwbaar de hoeveelheid afvalwater te meten onder moeilijke omgevingsomstandigheden (het klimaat in Cam Ranh is het hele jaar door warm, met een gemiddelde temperatuur van 30°C).
 • De luchthaven heeft de verplichting om periodiek rapporten in te dienen bij de milieuautoriteiten. De nauwkeurige meting van het afvalwaterdebiet levert essentiële data op voor het opstellen van deze rapporten, waarmee de naleving van de milieuwetten en -normen wordt aangetoond.
 • De verkregen gegevens zijn bovendien van nut bij het bepalen van de exploitatiekosten die verband houden met het waterbeheer in het luchthavencomplex en voor het uitvoeren van een strengere controle op de kosten van afvalwaterverwerking en een betere investeringsplanning.

Contacteer onze specialisten voor informatie en advies over debietmetingen in relatie tot optimaal waterbeheer op luchthavens.

Goed waterbeheer op luchthavens met magnetisch flowmetersysteem

Dit artikel is geschreven en eerder gepubliceerd door Isoil Industria Spa.

U-F-M is in Nederland exclusief verdeler en distributeur voor Isoil. Dit Italiaanse bedrijf is gespecialiseerd in elektromagnetische flowmeters en werkt constant aan technische verbeteringen en oplossingen voor iedere toepassing.