• Phone: +31 (0)165 855 655
  • Email Address: info@u-f-m.nl
Language: U-F-M Nederland U-F-M English U-F-M Germany

VEELGESTELDE VRAGEN. ULTRASONE CLAMP-ON FLOWMETERS.

U-F-M is specialist in het ultrasoon contactvrij flowmeten en levelmeten van vloeistoffen en gassen op leidingen of tanks. Wij leveren zowel draagbare- als vaste ultrasone clamp-on flowmeters, óók voor ATEX zones. Onze instrumenten zijn bij uitstek geschikt voor het meten van het looptijdverschil van alle mogelijke vloeistoffen en gassen. Denkt u hierbij aan water, diesel, olie, maar ook homogene mengsels zoals water/glycol of water/zoutzuur. Ook het meten van energie- en/of massastromen is mogelijk met onze ultrasone clamp-on flowmeters.

Hieronder vindt u de antwoorden op veelgestelde vragen over ultrasone clamp-on flowmetingen in het algemeen, en onze producten in het bijzonder. Voor meer/andere vragen kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Veelgestelde vragen / FAQs over ultrasone clamp-on flowmeters | U-F-M | Ultrasonic Flow Management

VOOR HET ANTWOORD: KLIK OP DE RODE PIJL ACHTER DE VRAAG

01. Hoe werken ultrasone clamp-on flowmeters?

De U-F-M/ Katronic KATflow ultrasone clamp-on flowmeters werken volgens het Transit-Time ultrasone principe. Dit betekent dat het looptijdverschil tussen het verzonden en ontvangen signaal wordt gemeten door de twee sensoren.
Dit is een gerichtere manier om de flow te bepalen dan menig ander systeem en voorziet zodoende in een meer betrouwbare meting.
Ultrasone sensoren worden geplaatst aan de buitenkant van de buizen en worden gebruikt om ultrasone pulsen op te vangen die door de buiswand lopen. De vloeistof, die binnenin de buis stroomt, veroorzaakt tijdsverschillen, frequentieafwijkingen en fasescheiding in de ultrasone signalen, die dan door de flowmeter worden geëvalueerd worden. Daaruit wordt een betrouwbare meting geproduceerd.

Het belangrijkste principe is dat geluidsgolven, die met de stroom meegaan, sneller stromen dan die tegen de stroom ingaan. Het verschil in de doorstroomtijd van deze signalen is direct evenredig aan de stroomsnelheid van de vloeistof.
Terwijl elementen als het flowprofiel, type vloeistof en buismateriaal effect kunnen hebben op de meting, compenseren de flowmeter electronica dit. Tevens passen zij zich aan om tot een betrouwbare meting te komen.

02. Welke vloeistoffen kan ik meten met ultrasone clamp-on flowmeters?

Veelgestelde vragen - looptijdverschil meetprincipe ultrasone clamp-on flowmeting U-F-M | Ultrasonic Flow Management

UFM / Katronic ultrasone clamp-on flowmeters worden ingezet voor het meten van een grote diversiteit aan elektrisch geleidende en niet-geleidende vloeistoffen, én vloeibare gassen.
Afhankelijk van de industrie, kunnen de te meten vloeistoffen variëren van water, afvoerwater tot dranken, vloeibaar voedsel, shampoo, groente en oliën, hydro carbon koelmiddelen en nog veel meer. Eigenlijk is er geen akoestiek geleidende vloeistof, die U-F-M / Katronic ultrasone clamp-on flowmeters niet kunnen meten.

Alcohol, benzol, carbon tetrachloride, diesel, ethanol, ethyl alcohol, ether, formaldehyde, glycol, isopropanol, methanol, melk, nafta, minerale – en plantaardige olie, koelvloeistof, tetra-chlorides, water, zout water, ……
Dit is slechts een kleine greep uit alle vloeistoffen die u kunt meten met de U-F-M/ Katronic KATflow flowmeters.

03. Welke materialen (buizen en leidingen) zijn geschikt voor ultrasone flowmetingen?

U kunt ultrasone clamp-on flowmeters gebruiken op alle normaal gebruikte buismaterialen, zowel ijzerhoudend, gelegeerd of plastic buismateriaal.
De ultrasone flowmeters werken ook op buizen met een binnenbekleding, mits de buis akoestisch geleidend is en er geen luchtlagen tussen de verschillende buismaterialen zitten.

Staal, RVS, asbestcement, aluminium, koper, messing, lood, grijs gietwerk, nodulair gietijzer, nikkel, tin, titanium, glas, polyethylene, PVC, CPVC, acryl, …
Dit is slechts een kleine greep uit de te meten buismaterialen, met de U-F-M/ Katronic KATflow meters.

04. Hoe nauwkeurig werken ultrasone clamp-on flowmeters?

Voor ultrasone clamp-on flowmetingen, kunnen de U-F-M / Katronic flowmeters een onzekerheidsfactor aangeven van 1 tot 3% op de meetwaarde, afhankelijk van de toepassing. Om aan een nauwkeurigheid te komen van ongeveer 0,5% is een veldkalibratie nodig. In geval van flow-snelheidsmetingen, geven de flowmeters een onzekerheidsfactor aan van 0,5% van de gemeten waarde.

05. Hoe wordt een flowmeter geïnstalleerd?

De ultrasone clamp-on sensoren worden eenvoudig gemonteerd aan de buitenkant van het buisoppervlak. Zo kunnen de U-F-M/ Katronic flowmeters geïnstalleerd worden zonder een opening te maken in de pijpleiding. De sensoren worden gemonteerd op de leiding, gebruikmakend van speciale beugels of een montagerail.
Bovendien wordt er een koppelpasta of een koppelpad aangebracht aan de onderzijde van de sensoren, die een akoestische verbinding met de buis kan waarborgen. Om een goed signaal en een accurate meting te kunnen weergeven, kan het nodig zijn om een ruwe of vuile buis aan de buitenkant te reinigen. Dit is van belang voor een goed contact tussen de sensoren en de buis.

Elk instrument van onze KATflow-serie is uitgerust met een ‘set-up wizard’ en een ‘sensor positioning assistant’ die u stapsgewijs door het installatieproces leidt, zodat u binnen enkele minuten na het installeren en opzetten van de flowmeter, over de juiste meetdata beschikt.

06. Is regelmatig onderhoud aan een flowmeter nodig?

U-F-M / Katronic ultrasone clamp-on flowmeters bevatten geen onderdelen die kunnen verslijten. Bovendien is de sensorbekabeling vervaardigd van roestvast staal wat corrosie voorkomt. Hierdoor is onderhoud niet noodzakelijk.

07. Welke buisdiameters komen voor flowmetingen in aanmerking?

De U-F-M / Katronic ultrasone clamp-on flowmeters hebben een buisdiameterbereik van 10mm  tot 6500 mm. Voor minder gangbare toepassingen ontwikkelden we speciale oplossingen.

08. Wat is de standaard kabellengte voor ultrasone sensoren?

De ultrasone clamp-on sensoren van de KATflow serie zijn uitgerust met een kabellengte van 2,5 of 4 m, afhankelijk van het sensortype. Extra verlengkabels tot een lengte van 200 meter zijn apart te bestellen.

09. Hebben ultrasone clamp-on flowmeters een kalibratiecertificaat?

Dankzij de ultrasone clamp-on meettechniek is het niet noodzakelijk om flowmeters te kalibreren om de eerder vermelde accuratesse te bereiken.
Als u een kalibratiecertificaat wenst, kan dat additioneel worden besteld. Dit certificaat bevestigt dat de geleverde sensor en flowmeter accurate metingen geeft zoals bovenstaand is aangegeven.

10. Kan een ultrasone flowmeter omgaan met luchtbellen en vaste stoffen?

De ultrasone clamp- on flowmeters uit onze KATflow-reeks kunnen de volumeflow meten, óók als hier luchtbellen en vaste stoffen in bevinden tot 10%.

11. Kunnen ultrasone sensoren tegen vocht en kunnen ze worden ingegraven?

Alle U-F-M / Katronic ultrasone clamp-on sensoren hebben een minimale bescherming van IP66. Dit betekent dat ze geschikt zijn om te gebruiken op ondergrondse leidingen en in open terrein waar ze zijn blootgesteld aan regen. Het is mogelijk de sensoren op te waarderen tot IP68. Dit maakt ze geschikt voor onderwatergebruik.

12. Moet de akoestische koppelpasta regelmatig worden vervangen?

Eenmaal aangebracht bij de installatie, hoeft de koppelpasta niet meer te worden vervangen. Als het meetpunt wordt blootgesteld aan extreme condities, bijvoorbeeld zout water, adviseren wij u de sensor ieder jaar na te kijken.

13. Kunnen ultrasone flowmeters vloeibaar gas en lucht meten?

Ultrasone clamp-on flowmeters kunnen in een zowel in een versie speciaal voor vloeistoffen als in een versie voor gas worden geleverd.

14. Moeten flowmeters voor iedere specifieke buis worden gekalibreerd?

Kalibratie voor specifieke buizen is niet nodig. Het instellen van de specifieke parameters (buisdiameter, materiaal van de buis en het soort vloeistof) in de ultrasone clamp-on flowmeter zorgt voor de eerder vermelde nauwkeurigheid. Een grotere nauwkeurigheid kan worden ingesteld tijdens de installatie ter plaatse.

15. Welke meeteenheden kan ik uitlezen?

U-F-M / Katronic ultrasone clamp-on flowmeters kunnen de volgende gegevens weergeven:

Volume van de flow: m3/h, m3/min, m3/s, l/h, l/min, l/s, USgal/h (US
Hoeveelheid: gallons per uur), USgal/min, USgal/s, bbl/d (vaten per dag), bbl/h, bbl/min, bbl/s
Stromingssnelheid: m/s ft/s, inch/s
Massaflow: g/s, t/h, kg/h, kg/min hoeveelheid
Volume: m3, l, gal (US gallons), bbl
Massa: g, kg, t
Warmteflow: W, kW, Mw (alleen mogelijk met de warmte-hoeveelheid-meetoptie op KATflow 230, KATflow 100 en KATflow 150)

 

#ultrasoneflowmeter | U-F-M voor verkoopverhuur en service van ultrasone clamp-on flowmeters

Flowmeter installeren? Bekijk dit filmpje.