Naarmate de stedelijke bevolking groeit, zal het aanbod van (afval)water steeds meer fluctureren in kwaliteit en kwantiteit. In ons streven naar een minder vervuilde wereld en de daarmee aangescherpte wetgeving, moeten de debieten van deze waterstromen dientengevolge steeds vaker worden gemeten.

De meeste rioolstelsels zijn onder afschot aangelegd. Bij andere systemen duwt een pomp het afvalwater met kracht door de buis. Met de huidige generatie meetapparatuur kan nagenoeg elke waterstroom worden gemeten en in kaart worden gebracht. Met een ultrasone flowmeter kan dat nauwkeurig en efficiënt, op tijdelijke basis of permanent.

ONDERGRONDSE INSTALLATIE

In een ondergrondse waterleiding een debietmeting verrichten zónder de buis of leiding te moeten openen? Met een clamp-on ultrasone flowmeter is het mogelijk. Procesonderbrekingen behoren daarmee tot het verleden, evenals extra kosten voor engineering en materialen (bouten, pakkingen, ringen e.d.).
Bij een ondergrondse ultrasone meting monteren wij de IP68 sensoren aan de buitenkant van de leiding, voorzien van een beschermende pakking. Zo kunnen ze tientallen jaren meegaan zonder kwaliteitsverlies van de flowmeting. Buismaterialen als asbestcement, PE, GRE of staal en leidingen met Ø<3 meter zijn geen probleem.

VRIJ VERVAL RIOLERING

Met het oog op dikwijls wisselende stroomcondities in een vrij-verval-riolering, heeft U-F-M een unieke methode ontwikkeld om een betrouwbare flowmeting uit te kunnen voeren. Aangezien een volle buis het meest accurate resultaat geeft, maken wij gebruik van een passtuk met een opblaasbare mof die we in de open buis schuiven. Wanneer het passtuk volledig is volgelopen, kan de ultrasone meting worden verricht. Deze oplossing kan tijdelijk of permanent worden toegepast.

DRUKRIOLERING EN PERSLEIDING

Bij een persleiding worden de ultrasone sensoren eenvoudig aan de buitenkant van de pijp vastgeklemd. De transmitter die de gegevens opslaat of doorstuurt, wordt bovenin de put of in de kast naast de openbare weg geplaatst. Is er geen voeding aanwezig? Dan is een accu, eventueel uitgebreid met een GPRS-communicatiemodule, een goed alternatief. In veel gevallen wordt de ultrasone flowmeter gecombineerd met een drukmeter. Dit alles wordt simultaan gelogd.

UFM-70 FS - multifunctioneel ultrasoon clamp-on flowmetersysteem voor afvalwater flowmetingen

Dit is de UFM-70 FS

Het praktische, modulaire ontwerp en de grote verscheidenheid aan beschikbare transmitter- en transducerversies garanderen dat de UFM-70 FS inzetbaar is voor alle mogelijke toepassingen. Deze duizendpoot kan worden voorzien van uitgangen, drukmeter, GPRS-communicatie, accuvoeding enz. Ook het loggen van data is met deze transporteerbare flowmeter geen probleem. Tevens inzetbaar voor kange meetcampagnes.