Retrofit Services, vernieuwer van HVAC-installaties, kiest voor clamp-on, niet-invasieve KATflow flowmeters voor geavanceerde sequencing- en variabele flow-toepassingen die tot wel 60-65% kunnen besparen op de energiekosten.

Sleutel tot het succes van de applicatie zijn de uitzonderlijke turn-down prestaties van deze flowmeters van Katronic. Wanneer de primaire en secundaire stroomcircuits worden geëgaliseerd, geven ze door de ontkoppelingsleiding een betrouwbare indicatie van een nulstroom.

Door een systeem te vervangen met constante stroomsnelheden van 100% en pompen die continu werken met een variabele stroomsnelheid, kunnen de stroomsnelheden variëren tussen 15% en 100%, afhankelijk van de behoefte. Door pompsnelheden te moduleren om exact aan de systeembehoefte te voldoen, kunnen aanzienlijke besparingen worden gerealiseerd. Vooral in complexe omgevingen met meerdere niveaus en meerdere gebruikers.

In een ‘standaard’ primaire of secundaire verwarmingsinstallatie wordt continu warm water rondgepompt. De stroom naar individuele gebruikers binnen het systeem wordt geregeld door kleppen met drie poorten. Ongeacht de positie van deze kleppen, blijft het systeemdebiet constant op 100%, en de pompen draaien op vol vermogen (ongeacht de behoefte). Hierdoor wordt energie verspild. De methode van Retrofit behelst het vervangen van pompen met vaste snelheid door variabele snelheid en kleppen met variabele stroom zodat deze afstelbaar is op de verschillende zones van een gebouw. Wanneer het systeem nauwkeurig in balans is, moet het ‘afval’ warm water dat alleen in de kringloop circuleert in plaats van door een van de verwarmingszones heen zo dicht mogelijk bij nul zijn.

Elk geautomatiseerd systeem is afhankelijk van de feedback van sensoren in het proces naar een centrale controller. In dit proces zijn de belangrijkste besturingselementen de feedback van secundaire en systeemontkoppelingsstroomsnelheden. Retrofit probeerde een aantal verschillende benaderingen, waaronder een turbinestroommeter die te veel hysterese meet, een peddelmeter die niet in beide richtingen meet en een elektromagnetische stroommeter die niet de vereiste nauwkeurigheid had bij een lage flow.

De clamp-on, niet-invasieve ultrasone flowmeter-benadering bleek de ideale oplossing. Omdat de flowmeter waarden registreert tot 0,01 m/s (en tot 25 m/s), en met dezelfde gevoeligheid en nauwkeurigheid in beide richtingen meet, leverde dit meetsysteem precies wat Retrofit nodig had; een ‘betrouwbaar nulpunt’ . De debietaflezingen van de ontkoppelingsleidingen worden gebruikt om de snelheid van de primaire pompen en uiteindelijk de verbrandingssnelheid in de boilers te regelen, zodat deze altijd overeenkomt met de stroom door de secundaire (distributie) pompen. Hierdoor wordt verspilling van pompenergie geminimaliseerd. Een deel van de besparingen die worden behaald met het Retrofit-systeem zijn aanzienlijk: één grote Ierse installatie met 350 gebruikers leverde alleen al in het eerste jaar een besparing van € 500.000 op.

De KATflow range omvat zowel portable als vaste flowmeters. Allemaal delen ze hetzelfde installatiegemak, visuele en hoorbare hulpmiddelen voor inbedrijfstelling en hoge meetnauwkeurigheid. Een HVAC-installatie kan worden getest met een portable flowmeter, voordat een permanent systeem wordt geïnstalleerd. De mogelijkheid om een dubbelkanaalsmeter te leveren (twee flowmeters in dezelfde unit), maakt ze ook zeer kosteneffectief.

Steve Chadwick, directeur bij Retrofit Services: ‘We gebruiken Katronic-apparatuur al een tijdje (onze oudste meter is meer dan 15 jaar oud), we hebben verschillende flowmeters geïnstalleerd en ze hebben nooit een slag gemist. Het is een vreemde vraag om een flowmeter een nulstroming te laten meten, maar deze toepassing wordt vaak gevraagd als de druk toeneemt om grotere energiebesparingen. ‘

Geïnstalleerde clamp-on ultrasone flowmeters KATflow 150 voor het meten van stroomsnelheden in HVAC installaties

Dit artikel is geschreven en eerder gepubliceerd door Katronic™

U-F-M is exclusief verdeler en distributeur in de Benelux voor Katronic™. Dit Engelse bedrijf is sinds jaar en dag gespecialiseerd in de ontwikkeling van ultrasone flowmeters. Een betrouwbare partner die uitstekende service en kwaliteit levert met referenties in alle mogelijke sectoren.