Elke dag genereren en gebruiken we een enorme hoeveelheid data die online moeten worden opgeslagen. Aan deze behoefte wordt voldaan door een groeiend aantal datacenters. Het zijn grote energieverslinders die de door computers en machines gegenereerde warmte afvoeren via koelsystemen. De efficiëntie daarvan kan worden gecontroleerd aan de hand van een thermisch energiemeetsysteem. 

WIJDVERBREID

Datacenters, ook wel Data Processing Centers genoemd, zijn fysieke plaatsen waar in grote servers – verwerkingsmachines – ononderbroken stroomvoorzieningen en apparatuur voor de centrale berekening, analyse en opslag van gegevens zijn ondergebracht ter ondersteuning van bedrijfsinformatiesystemen.
De ontwikkeling van cloudservices heeft geleid tot een exponentiële groei van het aantal datacenters. Er zijn er momenteel zo’n 8000 wereldwijd. De Verenigde Staten staan bovenaan de ranglijst, gevolgd door Duitsland, Groot-Brittannië, China, Canada, Australië en Nederland op de zevende plaats in de top tien. Deze industrie zal naar verwachting in 2025 zo’n 20% van de wereldwijde energievoorziening verbruiken.

PROCESOPTIMALISATIE

Datacenters zijn 24/7 in bedrijf. De elektronische apparatuur geplaatst in ‘racks’, genereert veel warmte, die moet worden afgevoerd door middel van luchtcirculatie of een waterkoelsysteem. Een te hoge temperatuur brengt de werking van de machines immers in gevaar en kan de gehele infrastructuur beschadigen. Ook overmatige koeling kan tot problemen leiden, bijvoorbeeld qua kosten: 1°C extra koeling zou de jaarlijkse kosten van koelenergie verhogen tot 8,5%. Volgens de richtlijnen is de ideale omgevingsconditie voor datacenters een temperatuur tussen de 18 en 27°C, met een relatieve luchtvochtigheid tussen de 20 en 80%. Datacenters geven de voorkeur aan waterkoelsystemen boven luchtcirculatiesystemen vanwege het feit dat vloeistoffen warmte beter geleiden dan lucht en daardoor efficiënter zijn.

Voor deze sector gelden steeds strengere eisen op het gebied van duurzaamheid, terwijl forse kostenbesparingen aan de orde van de dag zijn. Om de werking van een waterkoelsysteem optimaal te houden, is het monitoren van het thermisch vermogen een must. ISOIL Industria speelt in op deze behoefte met een uiterst betrouwbaar elektromagnetisch meetsysteem bestaande uit de MV 800 (converter) in combinatie met de MV 311 (energiecalculator).

Dit artikel is geschreven en eerder gepubliceerd door Isoil™ 

U-F-M is in Nederland exclusief verdeler en distributeur voor Isoil™. Dit Italiaanse bedrijf is gespecialiseerd in elektromagnetische flowmeters en werkt constant aan technische verbeteringen en oplossingen voor iedere toepassing.

ISOMAG™ MV 800 | compacte omvormer

De ultracompacte MV 800 is bijzonder geschikt voor plaatsing in krappe ruimtes en voor toepassingen in omgevingen met hoge luchtvochtigheid. De omvormer kan worden ingezet voor debietmetingen van vloeistoffen met een minimale geleidbaarheid van 20 µS/cm, levert waarden met een nauwkeurigheid van ± 0,5% en is MID – MI001 en MI004 gecertificeerd. De MV 800 is een uitstekende match met alle ISOMAG™ elektromagnetische flowsensoren tot DN400.

ISOMAG™ MV 311 | thermische energiecalculator

Dankzij zijn rekensnelheid voorziet de MV 311 het monitoringsysteem van signalen om direct aanpassingen te kunnen doen. De parameters zijn o.a. vermogen, debiet en temperatuur. De MV 311 voert berekeningen met grote nauwkeurigheid uit, zélfs in aanwezigheid van glycol. Het is namelijk mogelijk om het type vloeistof en de concentratie te selecteren en zodoende de soortelijke warmte te gebruiken in de energieberekening.

Contacteer onze specialisten voor informatie m.b.t. energiemetingen in relatie tot de optimalisatie van industriële stroomprocessen.