Volumestroommetingen met de draagbare clamp-on flowmeter KATflow 200; de installatieparameters voor pompsystemen (ontwerp en dimensionering). 

KSB Service en de KATflow 200

De Duitse producent KSB SE & Co. KGaA levert innovatieve, op maat gemaakte systeemcomponenten voor industriële toepassingen; van verwarmingscirculatiepompen tot grotere pompcomponenten in kerncentrales. De divisie KSB Service GmbH verzorgt wereldwijd de inbedrijfstelling, reparaties, levering van reserveonderdelen, technisch advies en het onderhoud op locatie. Voor het controleren of pompen  aan hun technische specificaties voldoen en naar behoren presteren, maken de KSB service-engineers gebruik van de portable ultrasone flowmeter, type KATflow 200. Aan de hand van metingen van in bedrijf zijnde systemen kan geconcludeerd worden of het gebruik van alternatieve pompen meer efficiënt zou zijn en of vervanging van onderdelen, of een volledige revisie, noodzakelijk is. De metingen met de KATflow 200 leveren dus waardevolle inzichten op voor het ontwerp van pompen en de dimensionering van systemen.

Controleren en optimaliseren

Tijdens de levenscyclus van een pomp kunnen de bedrijfsomstandigheden en de vereisten veranderen. Speciale media, verschillende dichtheden en viscositeiten zijn van invloed op hun levensduur, waardoor een regelmatige controle van de installatieparameters voor pompsystemen niet alleen verstandig maar ook noodzakelijk. Drinkwatersystemen waarin de parameters veranderen door wisselende bewonersaantallen zijn een ander voorbeeld van het belang van regelmatige controles en aanpassingen. Onderdeel van het uitgebreide werkterrein van KSB Service is ook het vaststellen van het energieverbruik en de beoordeling van het mogelijke besparingspotentieel van de systemen, bijvoorbeeld bij het achteraf inbouwen van onderdelen of ombouwen van de pompen.

Toenemende vraag naar portable oplossingen

“De niet-invasieve, draagbare flowmeter KATflow 200 is een zeer goed hulpmiddel voor onze technische uitdagingen”, aldus de heer Steffen Scholz, hoofd van het KSB Service Center Dresden/Schwarzheide. “De meettechniek is intuïtief te bedienen, de menunavigatie duidelijk en de toestellen zijn efficiënt in gebruik. Met grote waarschijnlijk kan een toenemende vraag naar dergelijke handheld-technologie worden verwacht.”
Het installeren van de bijbehorende sensoren gaat snel en eenvoudig met behulp van clips en kettingen. De positionering van de transducers wordt via het apparaat begeleid door de ‘Audible Sensor Positioning Assistant‘. De flowmeter is na het invoeren van enkele meetparameters direct klaar voor gebruik en kan worden ingezet terwijl het doorstroomproces in bedrijf is en blijft, ongeacht geleidbaarheid of druk. KSB Service benut de ultrasone KATflow 200 voor een breed scala aan toepassingen. Alle soorten pijpleidingen tussen DN 12,5 en DN 1.000 worden ermee gemeten.

Dit artikel is geschreven en eerder gepubliceerd door Katronic™ 

U-F-M is in de Benelux exclusief verdeler en distributeur voor Katronic™. Dit Britse bedrijf is gespecialiseerd in niet-invasieve ultrasone flowmeters.