Verificatie van volumestromen met de KATflow 200, ter controle van energie-geoptimaliseerde regelsystemen 

De Duitse elektronicaspecialisten van Klingenberger GmbH voeren projecten uit op het gebied van schakelkastbouw en gebouwbeheertechniek voor openbare zwembaden en openbare gebouwen. Naast productie, montage en inbedrijfstelling bestaat hun dienstverlening uit projectplanning van de ombouw, renovatie en nieuwbouw van ventilator- en pompaandrijvingen, planning van de meet- en regeltechniek tot de integratie van energiemanagementsystemen.

REAL-TIME MEETGEGEVENS

Om de vereiste hygiënenormen van openbare zwembaden te waarborgen, specificeert DIN 19643 de circulatie van het zwemwater en de te regelen volumestromen. Het toerental van de pompen in deze gesloten systemen dient overeenkomstig te worden ingesteld. Kenmerkend voor Klingenberger’s deels gepatenteerde, energie-geoptimaliseerde regelsystemen voor filters en pompen, is dat deze ook de referentievariabelen meenemen. Die veranderen namelijk op basis van de zwembadomstandigheden. Sensoren registreren de waterverplaatsing door de aanwezige zwemmers per zwembad. Deze variabele gegevens worden real-time gemeten zodat, afhankelijk van de bezoekersbelasting, een aantal zaken automatisch wordt geregeld: de benodigde watercirculatie per zwembadtype, de benodigde volumestromen en de energietoevoer voor de geïnstalleerde pompen. Het doel van deze intelligente besturingssystemen is om het verbruik van zoetwater en energie te verminderen, om de bedrijfsvoering te optimaliseren en de kosten te verlagen.

METEN VANAF DE BUITENKANT

Niet-invasief clamp-on ultrasoon flowmeten is een bewezen methode voor het betrouwbaar meten van volumestromen in continue processen. Omdat er vanaf de buitenkant wordt gemeten, blijven pijpleidingen intact en schoon. De KATflow 200 van Katronic™ kan snel en eenvoudig worden ingezet voor systeemverificatie. Sensorbevestiging door middel van spankettingen en clips is simpel. Na het invoeren van enkele meetparameters is de portable flowmeter direct klaar voor gebruik.

“Ik ben overtuigd van de mogelijkheid van de KATflow 200 om vooraf ingestelde volumestromen met werkelijke volumestromen in real-time te vergelijken. Zo kan de positie van vlinderkleppen en pompprestaties worden geverifieerd en indien nodig worden bijgesteld via het controlesysteem. Wij gebruiken de flowmeter op gietijzeren leidingen en steeds vaker PE-leidingen, in een diameterbereik van DN 50 tot DN 400.”

Christian Richter, Klingenberger GmbH

Dit artikel is geschreven en eerder gepubliceerd door Katronic™

U-F-M is exclusief verdeler en distributeur in de Benelux voor Katronic™. Dit Engelse bedrijf is sinds jaar en dag gespecialiseerd in de ontwikkeling van ultrasone flowmeters. Een betrouwbare partner die uitstekende service en kwaliteit levert met referenties in alle mogelijke sectoren.