• Phone: +31 (0)165 855 655
  • Email Address: info@u-f-m.nl
Language: U-F-M Nederland U-F-M English U-F-M Germany

Waterzijdig inregelen niet verplicht, wél energiebesparend

door U-F-M B.V. / Ultrasonic Flow Management

Nieuws

Waterzijdig inregelen niet verplicht, wél energiebesparend

Waterzijdig inregelen wordt uiteindelijk toch geen verplichte energiebesparingsmaatregel voor bedrijven.  De minister van Economische Zaken heeft laten weten het besluit van vorig jaar terug te draaien. Waterzijdig inregelen zou in de lijst van ‘erkende maatregelen’ worden opgenomen voor bedrijven met een verbruik van meer dan 25.000 m³ gas of 50.000 kWh stroom. De reden voor deze ommezwaai is dat de maatregel niet binnen 5 jaar kan worden terugverdiend. Dat blijkt uit het rapport van de onderzoekers van Kiwa, waar de minister zijn conclusie op baseert.

Energieverspilling voorkomen

Waterzijdig inregelen is echter wel degelijk zinvol. Essentieel voor de goede werking van verwarmingssysteem (én koelinstallaties) is dat de waterhoeveelheden zijn afgestemd op het af te geven vermogen van radiatoren of andere warmtewisselaars. Disbalans betekent onnodige energieverspilling. Oók bij nieuwbouw. Echter, met het goed afstellen van een verwarmingssysteem – waterzijdig inregelen (WZI) – valt zomaar 10 tot 20 % te besparen. Bijkomend voordeel van waterzijdig inregelen is dat eventuele installatiefouten aan het licht komen. Voorwaarde voor een goed functionerende inregeling is namelijk dat de waterdebieten kloppen.

Waterzijdig inregelen volgens de ultrasoon methode

De meest nauwkeurige manier van waterzijdig inregelen is volgens de ultrasoon-methode. Met een ultrasone clamp-on flowmeter wordt vanaf de buitenkant van de leiding het doorstroomvolume gemeten. Aan de hand hiervan kan de instelling per radiator worden bepaald. Bij deze methode worden de liters per uur tot 2 cijfers achter de komma gemeten. Afwijkingen van 20 tot 30 %, zoals bij de temperatuurmethode, zijn uitgesloten, waardoor er geen sprake is van twijfel of terugkomen voor nieuwe metingen.

Voor meer informatie: https://www.u-f-m.nl/waterzijdig-inregelen/

cv waterzijdig inregelen met de ultrasoon methode | U-F-M | Ultrasonic Flow Management

 

 

Comments are closed.