• Phone: +31 (0)165 855 655
  • Email Address: info@u-f-m.nl
Language: U-F-M Nederland U-F-M English U-F-M Germany

VWO-leerlingen testen doppler flowmeting

door U-F-M B.V. / Ultrasonic Flow Management

Nieuws

VWO-LEERLINGEN TESTEN DOPPLER FLOWMETING BIJ U-F-M.

In verband met een natuurkundeproject wilden twee VWO-leerlingen wel eens meer weten over hoe de industriële techniek gebruik maakt van het doppler-effect bij het uitvoeren van flowmetingen. Ze hadden het er graag voor over om vanuit Sneek af te reizen naar West-Brabant. Na de kennismaking en een rondleiding door het bedrijf kregen de heren een stukje theorie voorgeschoteld. In de servicewerkplaats mochten ze daarna zelf testen met onze ultrasone doppler flowmeters. Hun enthousiasme werkte zo aanstekelijk dat wij er zelf ook helemaal vrolijk van werden.

VWO-leerlingen testen doppler flowmetingen

Hoe het werkt

Doppler flowmetingen zijn gebaseerd op het principe dat geluidsgolven op een andere frequentie worden teruggestuurd naar de zender wanneer ze worden weerkaatst door iets wat in beweging is. Van het ‘Doppler-effect’ horen we ieder dag wel voorbeelden: de duidelijke verandering van toon bij een passerende trein, een overvliegend vliegtuig, of de uitlaat van een raceauto. We nemen een veranderende toonfrequentie waar, omdat wij stilstaan en de zender van het geluid in beweging is. Bij een doppler flowmeting  wordt uitgegaan van een lineair verband tussen deze frequentieverschuiving  en de snelheid van de vloeistof. Dit wordt zo precies mogelijk gemeten om het debiet te berekenen.

‘Vervuilde’ vloeistoffen

Doppler flowmeters worden alleen voor het meten van vloeistofstromen gebruikt en zijn afhankelijk van de reflectie van geluid. Alleen vloeistoffen met vaste stofjes en/of luchtbellen komen daarom in aanmerking voor deze meettechniek. We hebben het dan over ‘vervuild’ water. De meest voorkomende voorbeelden zijn (gemengd) rioolwater en afvalwater. Bij een concentratie < 30% kunt u overwegen te kiezen voor een looptijdverschil flowmeting.

Eén of twee sensoren

In tegenstelling tot looptijdverschil flowmeters die altijd twee sensoren hebben, bestaan doppler flowmeters in verschillende uitvoeringen; met één of met twee sensoren. Bij de modellen met één sensor zijn de zender en ontvanger in dezelfde behuizing verwerkt. Bij de modellen met twee sensoren verzendt de ene sensor het ultrasone signaal en de andere ontvangt het signaal.

Nauwkeurigheid

Hoewel er bij doppler flowmetingen vanuit wordt gegaan dat de reflecterende deeltjes zich met dezelfde snelheid zich voortbewegen als de vloeistof, is dat in de praktijk nooit helemaal het geval. Deeltjes hebben doorgaans de neiging te zakken en gasbelletjes willen omhoog. Hierdoor levert een doppler flowmeting een meetresultaat op met een nauwkeurigheid vanaf 2% op de actuele waarde.

Toepassingen

Doppler flowmeters zijn geschikt voor leidingen en buizen van verschillende materialen en met een diameter variërend van 30 mm tot 4000 mm.
Ze worden o.a. ingezet voor droogloopdetectie van pompen, overflow applicaties en zandwinning.

 

ULTRASOON FLOWMETEN: TWEE TECHNIEKEN

Op het gebied van niet-invasieve (zonder inbreuk te doen in leiding of buis) flowmetingen zijn LOOPTIJDVERSCHIL en DOPPLER de twee meest gebruikte technieken. Beide methoden zijn ultrasoon en meten de stroming van het medium met behulp van sensoren die aan de buitenkant op de leiding of pijp worden geklemd. Het grootste onderlinge verschil is dat ze elk het best tot hun recht komen in tegengestelde situaties. Inzicht in de verschillen tussen deze technieken helpt u bij het maken van de juiste keuze met betrekking tot een succesvolle en efficiënte installatie.

 

Meer weten over onze doppler flowmeters? Klik op onderstaande links:

UFM-10

UFM-50

UFM-55

 

#ultrasoneflowmeter #yougetintheflow | U-F-M voor verkoop, verhuur en service van ultrasone clamp-on flowmeters

Comments are closed.