ALS HET OM NAUWKEURIG METEN GAAT.
Kalibreren ultrasone debietmeters- Elk meetinstrument vertoont een zekere meetafwijking. De mate van deze afwijking wordt door diverse factoren beïnvloed, zoals bijvoorbeeld de omgevingstemperatuur. Dit maakt het noodzakelijk ultrasone debietmeters (flowmeters), niveaumeters, wanddiktemeters, energiemeters enz. periodiek te (laten) kalibreren en, indien, nodig te justeren.
Wanneer kalibreren?
Normeringen en wetgeving kunnen bepalen dat meetinstrumenten aantoonbaar moeten voldoen door middel van kalibratie. In alle andere gevallen is het aan u zelf om te bepalen of kalibreren wenselijk is.
Tip: Als een meetafwijking de kwaliteit van uw flowprocessen in gevaar brengt, dan is het verstandig om uw debietmeter periodiek te (laten) kalibreren.
Hoe vaak kalibreren?
Deze vraag is niet eenduidig te beantwoorden. Bepalend zijn de toepassing van de debietmeter, de frequentie waarmee de debietmeter wordt gebruikt en de specifieke eigenschappen van het instrument.
Wij raden aan om per meetinstrument de kalibratietermijn te bepalen. Doorgaans geldt de kalibratie voor de periode van een jaar. Maar als er zeer nauwkeurige metingen moeten worden verricht, kan het zijn dat de meetonzekerheid voor een kortere termijn (bijvoorbeeld 90 dagen) wordt gedekt.
Na een aantal kalibraties is het verloop van de meetafwijking meestal goed in te schatten. U kunt dan besluiten om de termijn te verlengen (bijvoorbeeld 1 jaar, 2 jaar of 3 jaar). Deze methode biedt echter geen garantie.
Kalibratierapportage
Om aantoonbaar te maken dat metingen – gedaan met een bepaalde debietmeter – correct zijn, is het goed om de bevindingen van een kalibratie vast te leggen in een rapport.
N.B. In verband met gerechtelijke procedures, gebeurt het steeds vaker dat meetresultaten worden opgevoerd als bewijsmateriaal (bijvoorbeeld in verband met milieuwetgeving). Als meetresultaten boven iedere verdenking verheven moeten zijn, kan een kalibratierapport uitkomst bieden.