Veelgestelde vragen - looptijdverschil meetprincipe ultrasone clamp-on flowmeting U-F-M | Ultrasonic Flow Management

U-F-M | Katronic KATflow clamp-on ultrasone flowmeters werken volgens het Transit-Time ultrasone principe. Dit betekent dat het looptijdverschil tussen het verzonden en ontvangen signaal wordt gemeten door de twee bijbehorende sensoren. Het is een efficiëntere manier om de flow te bepalen dan de meeste andere meetsystemen en levert een uiterst nauwkeurige meting.

De clamp-on sensoren worden aan de buitenkant van de buis of leiding geplaatst. Ze vangen ultrasone pulsen op door de buiswand heen. De vloeistof (of gas), die binnenin de buis stroomt, veroorzaakt tijdsverschillen, frequentieafwijkingen en fasescheiding in de ultrasone signalen. Deze worden door de flowmeter geëvalueerd en daarmee komt een zeer betrouwbare meting tot stand.

Het belangrijkste principe is dat geluidsgolven, die met de stroom meegaan, sneller stromen dan die tegen de stroom ingaan. Het verschil in de doorstroomtijd van deze signalen is direct evenredig aan de stroomsnelheid van de vloeistof.
Met behulp van in de flowmeter verwerkte elektronica worden elementen die de meting kunnen beïnvloeden, gecompenseerd (bijvoorbeeld flowprofiel, type vloeistof en buismateriaal).